Sniktitt: Playstation Now

I går etter 4-1 seiren over Manchester City (følte jeg måtte få det inn i bloggen et sted) ble Liverpool hjertet mitt litt ekstra modig og klar til å utforske. Så jeg hoppet på den amerikanske Playstation kontoen jeg laget for å få tilgang til Syphon Filter 2 og bestemte meg for at jeg skulle lure systemet for å få en sniktitt på det som ennå ikke er tilgjengelig for oss skandinaver, streaming tjenesten Playstation Now.

Først vil jeg presisere at det jeg har gjort ikke kan anses som ulovlig ettersom jeg kun har unngått en barrière av regionsperren Sony har satt opp, uten å ty til noen ulovlige midler (Uten at jeg vet hva de midlene skulle vært). Det er ingenting jeg har sett som forbyr bruken av en utenlandsk Playstation konto og jeg slapp å bruke VPN for å få dette til.

Det jeg har gjort er definitivt i grå sonen og jeg vil ikke anbefale noen å prøve det mer enn de er komfortable med, ettersom jeg ikke vet hvordan Sony slår ned på slikt «lureri». De har nok sine grunner til hvorfor vi fortsatt ikke har tilgang, men jeg tror og håper det faller på at de føler de ikke er i stand til å levere en komplett opplevelse med tanke på båndbredde mer enn at dette handler om lisensavtaler.For de av dere som ikke vet: Playstation Now er en streaming tjeneste hvor du kan spille spill fra tidligere konsoller uten å eie selve spillene. I utgangspunktet betaler du en månedlig sum som gir deg tilgang til et antall utvalgte titler. Du kan også leie spill fra denne tjenesten som ikke inngår i abonnementet. Dette er et svar på at Playstation 4 ikke har bakoverkompabilitet mot Playstation 3 ettersom sistnevnte hadde en rar prosessor som ikke går an å emulere på nåtidens maskinvare.

Playstation Now er også tilgjengelig på en rekke andre plattformer som for eksempel Playstation 3, Playstation Vita, Playstation TV, utvalgte Sony Smart TVer og utvalgte Samsung Smart TVer. Alt du trenger av utstyr er en Dualshock 3 eller 4 kontroller avhengig av hvilken plattform du bruker.

Men over til selve opplevelsen:

Jeg prøvde meg først frem med en VPN på PS4 maskinen min for å lure Sony sine servere til å tro jeg bodde i USA, men skjønte fort at VPN tjenesten ikke kunne lever stabil nok båndbredde til at dette kom til å fungere. Sony anbefaler nemlig at du har minst 5 MBps linje og selv om jeg betaler for en 40/40 linje fra Altibox fikk jeg aldri mer en 4.8 MBps ned og lusne 600 Kbps opp via VPN. Jeg var klar til å gi opp ettersom jeg ikke var ivrig til å betale for å teste ut flere VPN tjenester  men i et siste forsøk testet jeg hastigheten min mot Sony sin server og fant at jeg fikk rundt 84 MBps både opp og ned. (Mye av dette var mest sannsynligvis på grunn av at jeg prøvde dette midt på natten, men takk likevel Altibox)

Jeg tenkte at det ikke kom til å gå likevel ettersom IP adressen min ville avsløre at jeg var fra Norge men til min store overraskelse var ikke dette noe problem til å begynne med. Jeg kom meg forbi hastighets testen til Sony og fikk tilgang til den gratis prøveperioden på 7 dager og gikk løs på listen over spill.

I første omgang ville jeg spille noe som jeg hadde virkelig god kjennskap til. Ett spill hvor jeg ville lagt merke til hver minste lille problem som kunne oppstå. Jeg valgte Resident Evil 4 HD og etter få sekunder var spillet i gang.

Resident Evil 4 HD kjørte som en drøm og det spilte akkurat slik jeg husket det. Første møtet med en fiende i RE4 gjør susen for å teste om det er noen betydelige forsinkelser ettersom du har relativt kort tid til å plaffe fyren ned før han angriper deg med øks. Jeg spilte gjennom første området i spillet og storkoste meg med det.Så tenkte jeg at jeg skulle gi tjenesten en real utfordring i form av Ninja Gaiden Sigma, et spill som krever raske reflekser og høy hastighet for at en skal ha en fornøyelig opplevelse. Dessverre fikk jeg opp at båndbredden min var for svak til at spillet kunne startet. Jeg gikk tilbake å testet tilkoblingen min men hadde fortsatt rundt 80 MBps både opp og ned. Jeg prøvde gjentatte ganger å starte spillet men fikk den samme beskjeden gang på gang. Noe som viste seg å bli en gjenganger etter hvert som natten nærmet seg morgen.

Neste spill jeg testet var Ultra Street Fighter IV. Jeg er ikke så alt for god i disse spillene, og en proffspiller hadde sikkert lagt merke til hvis det var noen forsinkelser. Men hadde du gitt meg kontrolleren og ikke sagt at spillet ble streamet så hadde jeg ikke kunne sagt deg imot.

Killzone 3 hadde samme problem som Ninja Gaiden Sigma. Det hadde også GRID, GRID 2, og WRC. Jeg fikk ikke testet bilspill via tjenesten, noe som er litt trist ettersom jeg tror det hadde vært greit å få med seg.

Resistance 3 er dessverre fortsatt Resistance 3 men spillet kjørte svært bra på samme måte som Resident Evil og Ultra Street Fighter IV gjorde. Jeg var mest ivrig til å teste flerspilleren, men jeg fikk ikke kontakt med serveren. Om dette var på grunn av at serveren ikke var tilgjengelig eller at det var problemer med Playstation Now visste jeg ikke da, men etter nærmere etterforskning viser det seg at Sony slo av serveren i April 2014.

For å runde av kvelden gav jeg Uncharted 2 et forsøk og trenden fortsatte. UC2 var identisk med konsoll versjonen så vidt jeg kunne se. Så identisk at jeg betviler om jeg hadde hatt behov for å kjøpe Nathan Drake Collection om Playsation Now var tilgjengelig i Norge.

Så alt i alt; Jeg gleder meg til Playstation Now blir tilgjengelig i Norge, Totalt sett var det mer spill som ikke fungerte enn de som fungerte men i de spillene hvor jeg kom forbi Sony sin båndbredde test var spillene så å si identiske til å spille de på konsollen de først dukket opp på.

Prisen derimot er kanskje noe av det folk kommer til å reagere på: Abonnement tjenesten gir deg tilgang på 100 spill fra Playstation 3 biblioteket og vil koste deg 20 dollar i måneden eller 45 dollar i måneden hvis du binder deg for tre måneder. I norske priser per 22.11.2015 er det 172,72 kroner for en måned og 388 kroner for tre måneder forbeholdt at de ikke endrer prisen når det kommer til det norske markedet.

For tilgang til spill som ikke inngår i abonnementet er det individuelle priser for hvert spill: Du kan leie spill for 4 timer, 30 dager eller 90 dager. Den laveste prisen for 4 timer jeg har sett er 1.99 dollar (tilsvarende 17 kroner per 22.11.15) og den høyeste prisen for 90 dager er 14.99 doller (129 kroner oer 22.11.15)

Prisen er nok litt høyere enn jeg skulle ha likt, spesielt med tanke på at denne prisen kommer i tillegg for de av dere som har Playstation Plus abonnement. Foreløpig trenger du ikke ha Playstation Plus for å kjøre spillene, men så tilbyr ikke tjenesten PS4 spill som faktisk krever Plus abonnement ennå. Sony har snakket om å tilby PS4 spill via tjenesten i fremtiden og det er vanskelig å spå hvordan tjenesten vil endre seg da.

Jeg tror likevel at tjenesten er verd pengene hvis du ikke har tilgang til en PS3 og ikke kan kjøpe de spillene du er interessert i å spille. Det finnes ytterst få spill du ikke klarer å rundspille på 90 dager og hvis den høyeste prisen for 90 dagers leie er 129 kroner så er ikke de så galt mener i hvert fall jeg. Men har du en Playstation 3 tilgjengelig klarer du deg gjerne uten hvis du fisker etter spillene du vil på Ebay.

For en liste over spillene som er tilgjengelig via abonnement tjenesten per i dag klikk på denne linken
For mer fakta om tjenesten klikk på denne linken

2 kommentarer

Kjell

15.09.2016 kl.22:56

Hvordan fikk du dette til? Har veldig lyst å prøve litt last of us, har laget UK bruker men får ikke lagt til PayPal/bankkort.

AndyLonn

16.09.2016 kl.20:12

Kjell: Jeg brukte den gratis uka eller hva det er med Playstation Plus som du får med en ny bruker og Playstation Now hadde sin egen form for Trial periode som ble brukt. Er ikke sikker, føles så lenge siden.

Skriv en ny kommentar

AndyLonn

AndyLonn

27, Haugesund

En etterhvert erfaren spillentusiast. Jeg har aktivt spilt alle slags spill i over 20 år og har blogget / skrevet anmeldelser på Gamereactor Norge og Giant Bomb sine community sider siden 2012.

Kategorier

Arkiv

hits