Om anmeldelser. karaktersetting og fremtiden til bloggen.

Da har jeg oppdatert designet på bloggen min litt og tar i den anledning litt tid til å skrive litt om hvorfor jeg anmelder spill, hva jeg synes om kulturen rundt spill anmeldelser per idag, hvilket karaktersystem jeg kommer til å bruke i tiden fremover og til slutt litt om fremtiden til bloggen slik den står per idag.

Som en liten gulerot for dere lesere vil jeg også lodde ut tre spill jeg har liggende i Steam biblioteket mitt. I kommentarfeltet under her på bloggen, skriv hvilket spill du ønsker å være med i trekningen for (1 spill per person) så kjører jeg tilfeldig trekning i morgen kveld. Spillene det står om er

The Witcher: Enhanced Edition

The Witcher Adventure Game

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes


Som dere kanskje har skjønt hvis dere har vært innom bloggen min tidligere er jeg glad i å anmelde spill, men det stopper ikke der. Jeg er også veldig glad i lese anmeldelser. Om det måtte være fra industri veteraner som Jeff Gerstmann, Jim Sterling, Jeremy Parish eller fra hvem som helst egentlig. Så lenge det ligger en interesse for spillmediet bak er jeg interessert i å lese om det. Jeg syntes anmeldelser er et viktig verktøy for å drive "gamer samfunnet" fremover, for å skape dialog og utveksling av meninger.

Det går ikke an å ta feil som anmelder.


Joda, du kan bomme på fakta og slikt, men meningen din er meningen din så lenge du er ærlig om det du mener. Det finnes nok av folk på internett som vil si at anmeldelsen din eller karakteren du gir spillet er feil. Bare se på hva som skjer når IGN eller Gamespot poster en anmeldelse. Nett krigerne hiver seg rundt og spyr ut banale anklager mot anmelderen og nettstedet.

Men hvorfor er det slik?
Skal ikke en anmelder få lov til å ha sin subjektive mening?

Det jeg oftest leser er "Hvordan kan dere gi dette spillet en lavere karakter enn dette spillet når dere spesifikt skriver at denne og denne tingen er bedre her enn der"

Vel det er ganske enkelt. Det er nesten umulig å sammenligne spill på den måten, og når alt kommer til alt er det anmelderen sin subjektive mening som skal komme frem i en anmeldelse, ikke hva du som kommentator mener spillet fortjener. Hvis du mener spillet fortjener en bedre karakter så gå å anmeld spillet selv på din egen plattform og slutt å plag anmelderen med dine problemer.

Jeg har heldigvis stort sett blitt spart for slik oppførsel i løpet av de 3 årene jeg har anmeldt spill. men ser for meg at i fremtiden kan slike situasjoner oppstå. Da vil jeg henvise dem til denne blogg posten. Jeg er alltid åpen for en diskusjon om et spill, så om dere mener noe annet enn jeg mener om et spill så ta gjerne kontakt. Jeg har veldig lyst til å prøve å se et spill fra ett annet perspektiv enn mitt eget.


Karaktersetting:


Foreløbig har jeg adoptert Gamereactor sitt karaktersettingsystem, Det betyr en skala fra 1 til 10, kun bestående av hele tall.

Skalaen er som følger:

1 = Selvpining
2 = Elendig
3 = Fryktelig
4 = Dårlig
5 = Middels
6 = Okay
7 = Bra
8 = Veldig bra
9 = Utmerket
10 = Mesterverk

Jeg legger ingen matematisk formel bak karaktersettingen ettersom jeg føler det er viktigere å gi spillet en karakter basert på hva jeg føler om spillet mer en hva jeg føler om individuelle ting spillet består av. Tidligere i år var jeg nære ved å gi The Witcher 3 en 10/10 for slik jeg ser det er spillet tilnærmet ett mesterverk. Men spillet har noen ting jeg føler var gjort bedre i de tidligere Witcher spillene så dermed måtte spillet ta til takke med 9, som slettes ikke er en dårlig karakter å få. 

Skalaen jeg bruker kan etterhvert måtte endres og tilpasses for å kunne lettere overføres til andre plattformer hvis anmeldelsen min skal postes på andre nettsteder.

Fremtiden til bloggen

Hovedoppdraget, i mangel på et bedre ord, til denne bloggen vil være at den skal reflektere mine personlige meninger om et spill. Dette er noe jeg i utgangspunktet kommer til å gjøre gjennom skrevne anmeldelser, sniktitter og blogger om spillindustrien. Jeg vet mange foretrekker video anmeldelser og Lets Play videoer, og jeg utelukker ikke at de kan komme i fremtiden. Men per idag har jeg verken selvtillit, utstyr, kunnskap eller tid til å lage slike videoer. 

Jeg kommer også etterhvert til å pusse opp siden med litt mer oversiktlig utførelse. Per i dag har jeg gjort mitt beste så får vi se om jeg kanskje kan få hjelp av noen med designet etterhvert.

Så da er det bare for meg å takke for oppmerksomheten og håper dere vil følge meg på veien videre i tiden som kommer

6 kommentarer

Garden Gamer

23.11.2015 kl.16:56

Enig. Hvorfor skal folk klage bare fordi noen har en annen mening en anmelderen?

Noe som innimellom kan plage meg litt er når et spill blir anmeldt på gale premisser. Det gjelder alt mulig for den saks skyld. Hvis en anmelder som ikke liker romantiske komedier, skal anmelde en romantisk komedie vil ikke anmeldelsen være særlig verdifull hvis han ikke klarer å forholde seg til hva filmen prøver å være. En anmelder bør alltid være åpen for opplevelsen han blir servert og forholde seg til hvor godt verket oppfyller forventede krav. Hvis en anmelder ikke evner det, er det viktig at leseren forstår at dette kun er en subjektiv mening og ikke en objektiv bedømmelse.

Et tips til folk som liker å lese anmeldelser for å bestemme seg for hvilket spill de skal kjøpe: Finn ut hvilke anmeldere som har samme smak som deg! Er de fornøyd kommer du også til å bli fornøyd:)

AndyLonn

23.11.2015 kl.18:36

Garden Gamer: De kan gjerne få si de er uenige, men å påstå at anmelderen tar feil er hvor det skurrer hos meg

Gode tips du kommer med

Benjamin jensen

23.11.2015 kl.23:26

Hei! Jeg kunne gjerne tenke meg metall gear solid v: the phantome pain, da jeg elsket ground zeroes, men ikke har fått skaffet meg phantome pain ennå! Hadde hvert utrolig kult om jeg kunne fått dette! Mvh. Benjamin Jensen :)

AndyLonn

24.11.2015 kl.01:25

Benjamin jensen: Beklager Benjamin der er nok bare Witcher, Witcher Adventure Game og Ground Zeroes jeg har tilgjengelig :)

bernteriksandnes

24.11.2015 kl.11:41

Dette ser meget bra ut :D

AndyLonn

24.11.2015 kl.15:06

bernteriksandnes: Takker for det. Har ennå litt å strekke meg etter, finner det vel sikkert ut etterhvert

Skriv en ny kommentar

AndyLonn

AndyLonn

27, Haugesund

En etterhvert erfaren spillentusiast. Jeg har aktivt spilt alle slags spill i over 20 år og har blogget / skrevet anmeldelser på Gamereactor Norge og Giant Bomb sine community sider siden 2012.

Kategorier

Arkiv

hits