De 10 beste spillene i 2015

Da var det den tiden på året igjen. Pinnekjøttet og julegavene nærmer seg med stormskritt og alle barna (meg selv inkludert) gleder seg. Det er på denne tiden av året vi liker å se tilbake på spillene som har kommet og gått  for så å vurdere hvilke av dem som fortjener litt ekstra ros. 2015 har vært et eksepsjonelt bra spill år i mine øyne, og i år var det ikke mindre enn 29 spill for meg å vurdere. Vi begynner med det tiende beste spillet i år og jobber oss ned til Årets Spill.

 
#10: FAST: Racing NEO


Sjelden har jeg blitt så overrasket av et spill som jeg ble med FAST: Racing NEO. Jeg har alltid følt jeg har en grei peiling på hvilke spill jeg kommer til å like eller ikke og  jeg pleier å ha en god oversikt allerede tidlig på året hvilke spill dette kommer til å bli. FAST: Racing NEO ble annonsert midt i bølgen av annonseringer på E3 i år og da sklei det under radaren min, og poppet ikke opp igjen før på Nintendo Direct sendingen tidlig i November.  En åpenbar hyllest til både F-Zero og Wipeout gjorde seg skikkelig etter en lang tørke innenfor sjangeren og spillet overrasket stort med hvor bra det kjører på en forholdsvis svak maskinvare. Jeg anmeldte nylig spillet og den kan du lese her.

 

#9: Monster Hunter 4 Ultimate

Opp i gjennom årene har jeg blitt fortalt av flere som kjenner meg godt at jeg burde sjekke ut Monster Hunter serien fra Capcom. Det er få spill som har en like dedikert fanskare og per i dag også få spill som krever like mye av deg som spiller. Når jeg skaffet meg en Nintendo 3DS kjøpte jeg også Monster Hunter 3 Ultimate men slet med å komme inn i det, men når MH4U stod på trappene i februar var jeg klar for å hoppe på bølgen med resten av fanskaren (og en god gjeng med venner og kolleger, ingen nevnt, ingen glemt).
.
Monster Hunter er et spill du nesten spille med andre, Ikke i selve spillet nødvendigvis, men du må snakke med andre om spillet, hvis ikke så er det ikke like gøy.Monster Hunter 4 Ultimate tok over alle samtaler vi hadde på jobb i nesten to måneder. Vi snakket om hvilke monstre vi hadde klart å drepe eller fange, hvilke utstyr vi hadde greid å skaffe og hvor vanskelig det var å få tak i de forbaskede Zinogre Platene (alle bortsett fra meg fikk dem jo HELE TIDEN). Et spill som krever utrolig mye av deg, men når spillet først har deg i sin hule hånd, ja da trenger du ikke noen andre spill på lang, lang tid.

 

#8 Fallout 4De av dere som kjenner meg er kanskje rystet over hvordan jeg, som er en Fallout fan på min hals kan sette Fallout 4 så langt nede på listen. Vel la meg forklare. For det første, det at et spill har klart å komme seg på listen i et så bra år som vi har hatt, er en bragd i seg selv. For det andre: Dette er ikke Fallout: New Vegas 2. Fallout 4 er en bedre utgave av Fallout 3 på så og si alle måter, men til syvende og sist gjør det ingenting overraskende eller innoverende slik Fallout: New Vegas gjorde i 2010. Det er fortsatt enormt gøy å spille, men jeg har sett det aller meste fra før og selv om jeg kommer til å bruke rundt 100 timer i The Commonwealth Wasteland er det ikke like imponerende som det en gang var. 

 

#7: Super Mario MakerNintendo har gjort det usedvanlig bra i år, med ikke mindre enn 5 av sine eksklusive titler på min topp 10 liste. Super Mario Maker er spillet vi alle har ventet på helt siden vi første gang fikk en kontroller i hendene. Spillet som endelig lar oss slippe den indre spilldesigneren fri, bare for å raskt finne ut at spilldesign kanskje ikke er for oss likevel. Jeg har lagd en del baner, noen super enkle, noen litt vanskeligere. Jeg har også spilt en hel del baner som andre har lagd, og sønnen min simpelthen elsker Mario Maker. Men det er ikke bare tiden vår med spillet som har gjort det fortjent til en plass på denne listen.

Den æren går til Patrick Klepek og Dan Ryckert. Disse to har vært i tottene på hverandre i flere måneder nå, hvor Dan designer mareritt baner som Klepek skal prøve å fullføre. Dette har ledet til timevis av underholdning på Youtube og en rimelig heftig donasjon til American Heart Association. I disse dager pågår Dan's tredje forsøk på å knekke Klepek, "The Armageddan". Men hvis du vil få med deg hele sagen begynner det med denne videoen. Enjoy.

ks6okvWK4kM 


#6: SplatoonSplatoon er en av årets mest spennende tittler i det at det er et "skytespill for hele familien". Tenke seg til at jeg kan sitte på sofaen med samboeren min og sønnen vår på snart tre år og at vi liker det alle tre. Det er sjarmerende, ikke-voldelig og har bedre progresjon system enn Call of Duty serien. Splatoon har fått meg til å komme tilbake hele året, ettersom Nintendo har vært flinke til å oppdatere det med nytt (gratis!!) innhold som nye baner og nye våpen. Når jeg først setter meg ned med Splatoon blir jeg som oftest sittende godt og lenge.

Poengene man får fra kamper brukes til å kjøpe nytt utstyr som oppgraderes etterhvert som man bruker det. Når man kjøper det får vi vite en av flere bonuser utstyret bærer med seg og de resterende bonusene blir tilfeldig trukket etterhvert som utstyret går opp i nivå. Desto bedre man gjør det i kampene, jo raskere oppgraderes utstyret. På den måten får Splatoon meg til å ville gjøre en god jobb når jeg er i kamp, men holder meg også motivert til å fortsette å spille selv om en kamp går dårlig. Hver kamp varer 5 minutt og det er det perfekte spill til å slenge seg på sofaen med. Bare ikke gjør det hvis du har noen avtaler du må nå, for da kan det hende de går i glemmeboken.

#5: Xenoblade Chronicles XNevnte jeg at Nintendo har gjort det bra i år? Nok en oppfølger til et spill jeg fikk alt for liten tid til. For å være helt ærlig så har jeg ikke fått nok tid med dette spillet en gang, men fy søren om det ikke fortjener en plass på denne listen likevel. Xenoblade Chronicles X er det andre spillet på denne listen som jeg rett og slett ikke kan tro at kjører på Wii U. En nydelig RPG som klarer å gjenskape følelsen av en god MMO. Fjorårets Dragon Age: Inquisition prøvde på mye av det samme, men glemte å gjøre selve spillet gøy å fortsette med.

Men der Dragon Age snublet og gikk flatt på trynet stiller Xenoblade Chronicles X med et fantastisk kampsystem, nesten uendelig med alternativer til oppgradering og et enormt imponerende design. Jeg har ikke mer en 15 timer i spillet ennå, men en anmeldelse vil komme etterhvert som jeg nærmer meg slutten. Av det jeg har spilt så langt så er det åpenbart for meg at dette er det femte beste spillet jeg har spilt i år.

#4: Rocket LeagueSorry FIFA fans, Tradisjonelle fotball spill er ikke gøy. Men vet dere hva som er gøy? Fotball med biler. Biler med raketter for å være mer eksakt. Rocket League har på samme måte som Splatoon vært spillet jeg hele tiden kan komme tilbake til og spille i timevis før jeg blir lei. Konseptet er like enkelt som det er brillijant. Biler med rakettmotorer jager en ball rundt på en fotballbane og målet er å skåre mål. Rocket League er hektisk, det er gøy, og det er oppslukende. Kveldene har blitt lange når jeg etterhver kamp sier "Bare en til".

Utvikler Psyonix har  vært særdeles flinke til å støtte spillet i månedene etter spillet kom ut med både gratis innhold og innhold man kan kjøpe for en rimelig penge. I disse dager er det en Ishockey modus som varmer hjertet mitt noe helt enormt. Hvis du ikke har prøvd det så gi det en sjanse, Jeg kan nesten garantere at du kommer til å ha det gøy. 


#3: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain


Det som foreløbig ser ut til å bli det siste spillet i serien er både det beste og det verste. Det beste i at Metal Gear Solid aldri har vært gøyere å spille, det verste i at det mangler en av de viktigste komponentene i et Metal Gear Solid spill, nemlig historien. Misforstå meg rett; det er en historie her, og konsekvensene av den historien har skapt ringvirkninger som endrer hele måten jeg ser på serien som en helhet, men det er ganske åpenbart at problemene i mellom utgiver Konami utvikler Kojima Productions hadde en negativ påvirkning på spillet.

Med det sagt: Holy shit hvor gøy Metal Gear Solid V var å spille. I det ene øyebliket rånte jeg rundt i en jeep med en ulv i passasjersetet mens jeg hørte på A-ha og hoppet fra sanddyne til sanddyne i den afghanske ørkenen, mens jeg i det andre infiltrerte en base med bare en bedøvelses pistol og en stum sniper som støtte. Metal Gear Solid V tilbyr uovertruffen taktisk frihet i et spill som er hundre ganger mer polert enn noe spill jeg har spilt denne generasjonen, og det er det som gjør det fortjent til tredje plassen på listen min.

Bare tenk hvor bra det hadde vært om historien hadde matchet selve spillet...

#2: BloodborneDark Souls måtte vinne meg over, Dark Souls II tok meg imot med åpne armer, men Bloodborne krevde at jeg gjorde meg fortjent til opplevelsen. Utvikler/Sadisten Hidetaka Miyazaki vender tilbake i det som er det beste Souls spillet per dags dato, som forvirrende nokikke er en del av Souls serien. Bloodborne er beinhardt, men rettferdig og det er et av få spill av denne typen hvor jeg har vært sta nok til å fullføre. I ettertid har jeg skjønt hvorfor Bloodborne appelerer til meg på en måte de to andre Souls spillene ikke har gjort. Bloodborne forteller nemlig en historie som ikke er for abstrakt men heller ikke for konkret.

Du blir aldri tvangsforet med dialog du ikke er interessert i, men litt etter litt dukkker det opp flere og flere tråder, og alt som skal til for at du skal få et klarere bilde av handlingen er at du begynner å trekke i disse trådene og la spillet føre deg dit det vil. Man trenger ikke se en rekke med Youtube filmer hvor en die-hard fan sitter med teorier om hvorfor den figuren sier det og hvorfor denne tingen blir funnet der. Hvis du er villig til å grave litt selv forteller Bloodborne en historie du sent vil glemme. Det alene hadde vært grunn nok til å gi det andre plassen på denne listen. Men i tillegg til alt dette er selve opplevelsen av å spille Bloodborne helt fantastisk. 


Årets beste spill er:

The Witcher 3: Wild HuntHvor skal jeg i det hele tatt begynne... The Witcher serien i både bok og spillform tok meg med storm i 2011 når The Witcher 2: Assassins of Kings kom på markedet. Jeg hadde allerede spilt litt av det første og syntes det var gøy, men det måtte The Witcher 2 til får å lokke meg inn på permanent basis. Nå fem år senere har jeg lest alle bøkene, spilt alle spillene, ja til og med sett den polske tv-serien som ikke er noe særlig bra. Det fantes ikke tvil om at jeg kom til å spille The Witcher 3. Men mulighetene var mange for at CD Projekt RED kunne rote det til.

Hvordan skulle de avslutte historien om Geralt og Ciri? Hvordan kom de til å tolke Ciri som frem til nå kun hadde dukket opp i bøkene? Ville måten CD Projekt RED forteller historier fungere i et Åpen Verden spill? Spørsmålene var mange, men det vi fikk servert var for meg tidenes fantasy rollespill. Ikke bare krever The Witcher 3 at du tar på deg rollen som Geralt på alle mulige måter, men spillet presenterer i samme slengen den vakreste, drøyeste og mest livlige fantasy verdenen jeg noensinne har vært vitne til. Historien er nydelig fortalt, og glimrende gjengitt med fantastisk stemmeskuespill. Mange av sidehistoriene er på høyde, om ikke bedre enn flere av novellene til forfatteren av The Witcher, noe som bare gjenspeiler hvor dedikerte CD Projekt RED virkelig er til å gjenskape dette universet i sin sanneste form.

Man kan argumentere om at Skyrim gir deg mer frihet til å lage din egen historie, men historien i The Witcher serien skal ikke være din historie, dette er historien om Geralt. Du skal bare påvirke den så godt du kan, og i en verden hvor det ikke finnes klare rammer for rett eller galt kan du aldri være sikker på om du har tatt det riktige valget. Det er en ting jeg kan si med rimelig stor sikkerhet. Det finnes per i dag ikke et rollespill som omfatter definisjonen av et rollespill bedre enn The Witcher 3.

La det være sagt at dette ikke er et spill for alle, men for meg er The Witcher 3: Wild Hunt soleklart Årets spill 2015

 Så da var 2015 "over and done with" og for et år det har vært. Jeg vil med dette ønske alle leserne mine en God jul, og jeg håper dere alle har en hyggelig stund med familien, venner og kjente. Hvis dere tar turen innom bloggen min i romjulen så har jeg planer om å kjøre en konkurranse og skrive litt om årets skuffelser og spådommene jeg har for 2016. Vel møttHvilket spill var det som fenget deg mest i år? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet!

2 kommentarer

Anders

22.12.2015 kl.16:36

Usj, som det irriterer meg at jeg ikke har spilt Bloodborne...

Ellers, interessant liste med noen titler jeg ville plukket ut selv. Ihvertfall enig med hele MGS-avsnittet.

AndyLonn

22.12.2015 kl.19:04

Anders: GET ON IT Glorfindel :D

Skriv en ny kommentar

AndyLonn

AndyLonn

27, Haugesund

En etterhvert erfaren spillentusiast. Jeg har aktivt spilt alle slags spill i over 20 år og har blogget / skrevet anmeldelser på Gamereactor Norge og Giant Bomb sine community sider siden 2012.

Kategorier

Arkiv

hits