Star Wars Battlefront 3: Spillet som aldri ble til

May the 4th Be With You. 

I dag er det den offisielle Star Wars dagen, og det feires helt sikkert med stor ståhei nå som Star Wars på mange måter er blitt relevant igjen. På tampen av 2015 fikk vi den etterlengtede Episode 7: The Force Awakens, Den fantastiske animasjons serien Star Wars Rebels har nylig avsluttet sin andre sesong på Disney XD og for oss gamere er Star Wars Battlefront i full gang med å pumpe ut ekstra innholdet med pakker som Battle of Jakku og Outer Rim som er tilgjengelig nå mens det er planlagt tre store innholdspakker til som vil bli sluppet i løpet av året. Mange venter også spent på nyheter om Star Wars spillet Amy Hennig (skaperen av Uncharted) holder på å utvikle.  

Men visste du at det fantes et Battlefront spill som aldri fikk sett dagens lys?

Etter suksessen med Star Wars Battlefront og Battlefront II var det nemlig mange som forventet at utvikler Pandemic Studios og utgiver LucasArts kom til å fortsette partnerskapet og bygge videre på grunnmuren som ble lagt av de to første spillene. Men det ble stille, Nesten litt for stille. Det neste vi hørte var at Free Radical Designs (Utvikleren av Timesplitters serien) hadde fått til en utviklingsavtale med LucasArts om et spill, men hva det spillet var ble ikke avslørt før etter at studioet nærmest gikk dukken og ble absorbert av Crytek i årsskifte 2008/2009.

Ettersom Free Radical avtalen kom på plass bare ett år etter at Battlefront II ble lansert var det mange som mente at dette definitivt måtte være en oppfølger det var snakk om, men ikke før noen dager etter at Crytek overtok Free Radical, altså 3 år etter at avtalen var på plass, ble det kjent at dette muligens var tilfellet.

En av utviklerne som jobbet for Free Radical la ved konseptkunst fra et prosjekt han påstod var Battlefront 3 i CVen sin, noe som nærmest bekreftet at spillet var under utvikling hos Free Radical før de fikk økonomiske problemer og ble overtatt av Crytek.


"I got a good feeling about this?"

15. april 2009 lekket en så kalt "Alpha footage" video av spillet opp på Youtube. GameSpot fikk så bekreftet fra en ansatt hos Free Radical at dette riktignok var en video av et spill de hadde under utvikling og at videoen var lagd for intern bruk. Videoen var omtrent seks minutter lang og viste et spill med lyssabel dueller, laserskuddvekslinger, flyvende kamper og filmsekvenser fra historiemodusen. 

Dette satte naturligvis ryktemøllen i gang for fullt. Hva skjedde med prosjektet? Hvorfor har vi ikke hørt mer om det? Hva kommer til å skje med Battlefront serien nå?

Vel detaljene lot seg vente på, Men sent i November 2012 gikk en av grunnleggerne av Free Radical Design ut og sa at spillet var "99 prosent ferdig" når det ble kansellert og at avgjørelsen om å kansellere det kom på grunn av økonomiske problemer.

"We had a 99 percent finished game that just needed bug fixing for release. It should have been our most successful game, but it was cancelled for financial reasons" - Steve Ellis

David Doak, også en av grunnleggerne av Free Radical Design, sa at utviklingen gikk fint frem til LucasArts hadde interne omstruktureringer som ledet til at utgiveren ville kutte kostnadene med spillet, noe Doak følte saboterte utviklingen av Battlefront III

"We went from talking to people who were passionate about making games to talking to psychopaths who insisted on having an unpleasant lawyer in the room" - David Doak

Skittkastingen var med andre ord i gang og en av utviklerne innad i LucasArts så seg ikke fornøyd med at skylden for prosjektets skjebne ble lagt på deres skuldre. Han uttalte seg anonymt til Gamespot i desember 2012 og hadde dette å si:

"I was at LucasArts during this time, working on Battlefront III, and remember it well. Everybody from producers to marketing was 100 percent invested in making the relationship work. ... We were desperate for a next-gen followup to Battlefront ... The claim that the project was sabotaged for financial reasons is ludicrous. The franchise was a huge money maker at the time. Free Radical continually missed dates and deliveries. [LucasArts] made many "good will" whole or partial milestone payments to keep the project going"

Man kan anta ut i fra dette at prosjektet var i fyr og flammer lenge før det ble kroken på døren for Free Radical, og hva som egentlig skjedde, er det vanskelig å si så mye om. Som den anonyme utvikleren hos LucasArts sa selv "There are two sides to every story" og etter litt mer skitt-slenging i Doak og Ellis sin retning føler jeg han oppsummerer det greit

"At det gikk som det gikk med Battlefront III er en tragedie foralle involvert, Først og fremst fansen."


Det finnes mange grandiose utsagn om hva Battlefront III hadde blitt om spillet noen gang ble lansert. Detter har jeg valgt å ikke gjengi ettersom jeg ikke finner troverdige kilder som bekrefter det jeg har hørt. Hvis halvparten av det er sant hadde det vært et mye bedre spill en Battlefront 2015

Historien rundt Battlefront III fascinerer meg veldig. Det at vi lenge mistenkte hva som var på gang, og endelig fikk bekreftet mistankene etter prosjektet tilsynelatende var dødt og begravet er ikke noe nytt innenfor spill industrien, men det er ikke ofte vi får bekreftet det på en så brutal måte. Sjelden får vi se to firma ta for seg skittenvasken så åpenlyst som det ble gjort mellom Free Radical og LucasArts og det forblir den dag i dag en av de historiene fra spillindustrien som jeg håper vi får høre mye, mye mer fra i fremtiden.

Vi fikk aldri se dagen der Battlefront III sto klart i hyllene, og hvem vet om det hadde levd opp til forventningene hvis det faktisk hadde blitt lansert. Det sier noe da, føler jeg, at Ellis og Doak var så ivrige å snakke om det. Jeg går nesten ut i fra at LucasArts hadde ønsket de ikke hadde gjort det, men jeg selv er svært glade for at de gjorde det.

Til de av dere som ikke visste at dette spillet i det hele tatt var en ting før dere leste denne bloggen, eller til dere som bare hadde hørt om det men aldri oppsøkte de stedene jeg har observert denne saken fra har jeg en liten godbit. 21 januar i år dukket det nemlig opp enda mer video fra spillet, og denne gangen ser det ut til å bedre representere hva det endelig spillet kunne blitt. Så som en lite 4 mai gave fra meg til dere:

Enjoy, And May The Force Be With You

Kilder:
http://www.gamespot.com/articles/star-wars-battlefront-iii-footage-leaks-online/1100-6203249/
http://www.gamespot.com/articles/battlefront-3-was-99-percent-done-when-canceled/1100-6400833/
http://www.gamespot.com/articles/former-lucasarts-employee-on-why-star-wars-battlefront-iii-failed/1100-6400936/
http://www.gamespot.com/articles/watch-star-wars-battlefront-3-footage-from-apparen/1100-6434004/

#StarWars #MayThe4th #Spill #Gaming #Battlefront3 #BattlefrontIII

Én kommentar

bernteriksandnes

04.05.2016 kl.09:58

Nydelig artikkel igjen Anders! En fryd å lese :D

Skriv en ny kommentar

AndyLonn

AndyLonn

27, Haugesund

En etterhvert erfaren spillentusiast. Jeg har aktivt spilt alle slags spill i over 20 år og har blogget / skrevet anmeldelser på Gamereactor Norge og Giant Bomb sine community sider siden 2012.

Kategorier

Arkiv

hits